MAMMA MORGENHEKS

«Mamma Morgenheks» skrevet av Helene Uri, illustrert av Jill Moursund
Delvis illustrert
Forlag: Cappelen Damm, 2008Illustrasjonene i boken ble nominert til Kultur- og kirkedepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2008. Nominert til Illustrasjonsprisen. Juryens begrunnelse:
"Med sine sprelske og detaljrike illustrasjoner gjør Moursund mye ut av det begrensede lettlestformatet og tilfører en ekstra dimensjon."
ANMELDELSER:
Barnebok.no skriver at "Boka er illustrert av Jill Moursund, en av Norges dyktigste illustratører og bildebokforfattere, etter mitt syn. I denne boka er hennes illustrasjoner både artige og svært kreative, og de forteller mange bihistorier som utvider og supplerer hovedhistorien."


Kulturspeilet (www.pluto.no) skriver bl.a at dette er en "En fulltreffer for barn!" og "Vil også trekke frem illustratør Jill Moursund som har gjort en ypperlig jobb med de morsomme illustrasjonene som virkelig passer inn i en særdeles velskrevet og morsom bok."


Gudbrandsdølen Dagningen skrev 21.10.2008 at dette er "Fargerikt om sur mamma" og "Dette er den morsomste barneboka jeg har lest hittil i høst. Helene Uri har virkelig laget en historie som både er burlesk og fargerik."
– "Overraskelsene popper opp kontinuerlig. Jeg virkelig storkoste meg, og leste de rundt 90 sidene i ei økt. I utgangspunktet var jeg avventende skeptisk til illustrasjonene, som er collagepregete etter klippoglim-tradisjonen. Men etter hvert ble jeg ikke så rent lite betatt av dem fordi de har et utrolig karikaturpreg over seg og forsterker de gode poengene i teksten. Rett og slett ustyrtelig morsomme er de."


Barnebokkritikk.no skriver om illustrasjonene at de
"er uttrykksfulle og fargesterke, laget i en computerbasert blandingsteknikk, og utfyller teksten godt. Moursunds framstillinger av familien er detaljerte og nyanserte, i en litt naivistisk, rå stil, der de finstemte uttrykkene fungerer så godt at bildene også står stødig for seg selv. Dette er illustrasjoner barna virkelig kan fordype seg i. Moursund er godt etablert som illustratør og har også tidligere illustrert for Uri (Dråpen som fikk alt til å skje), samt blant andre Jan Kjærstad og Jostein Gaarder.