ANMELDELSER AV BILLEDBOKEN "ULVEDAGER"

barnebokkritikk.no skrives bl.a:

– "Eventyrene løper som en rød tråd gjennom Tone Gleditsch Stabells kloke og hverdagspoetiske tekst, rikt og overraskende utdypende illustrert av Jill Moursund."

– "Jill Moursunds illustrasjoner går ut over teksten ved å la Rødhette og Ulven dukke opp i form av en dukke og et kosedyr i hvert eneste oppslag. Ulven med oppsprettet mage der fyllet tyter ut, Rødhette som en forskremt dukke som titter forskremt fram i døråpningen, eller hun blir lekt med. Det lille rollespillet deres opptrer i et større rollespill, som er en del av virkelighetens rollespill. Illustrasjonene både forsterker og formilder med humor de vanskelige følelsene barn og voksne sliter med når et familiemedlem er på jobb i et land i krig."

– "[…] Denne vekselgangen takler forfatter og illustratør på en god måte. Gleditsch Stabells tekst er god å lese. Den er akkurat passe avstemt mellom lek og frykt, og rommer mye i et enkelt språk der det antydes mer enn det som sies direkte. Jill Moursund boltrer seg i form og farge, dekor og akkurat passe med detaljer. Fargene er klare og friske, interiørene moderne, men med en sjarmerende stilblanding av nytt og gammelt. Personene er mer forutsigbart tegnet, med store åpne ansikter, runde øyne og enkel mimikk. Teknikken ser for meg ut som digital tegning der glatt airbrush-teknikk blandes med blyanttegning. Bildene er utfyllende og inne i oppslagene felles det inn tankebilder i snakkebobleform, slik de oppstår i hodet til Ylvelin når hun ser avisbilder eller drømmer. De syv små grisene, som assosieres med de syv dvergene i eventyret om Snøhvit, de er alltid med, rørende og morsomme i sin skrekkslagenhet. Mens ulven og rødhette representerer det mørkt truende og en dypere redsel hos hovedpersonen."


Anmeldt av Anne Schäffer. Hele anmeldelsen kan du lese her
.



Klassekampen 08.12.2007:

«Krigens krav
Er Norge i krig? Derom strides de lærde. Men krigen er for lengst kommet til barne- og ungdomslitteraturen.


Det står et bilde av pappa i bokhylla. Han smiler, og den grønne uniformen er ren og glatt. Ylvelin pleier å se på bildet av Pappa, prøvde å huske Pappa. Han har vært lenge, lenge borte nå, hvorfor må han leke så lenge med de grønne mennene?

Farmor ser grønne menn på tv. Ylvelin får ikke lov. Hun ser likevel. Hva som blir sagt, forstår hun ikke. Men ser grønne menn som løper med gevær, kaster seg ned og skyter, roper til hverandre. Noen ganger ser hun barn som gråter.

«Ser du ikke at det er Pappa!» sier Farmor. Det er jo Pappa! Men det er en annerledes Pappa. Det er noe i øyene hans som skremmer Ylvelin. Flammer. Eller istapper. Noe som er rødt og farlig samtidig som det er blått og kaldt.

(Fra Tone Gleditsch Stabells «Ulvedager»)


Norske barn og unge ble i høst for første gang presentert for en norsk bildebok der tematikken er «far i krigen». Boka er aktuell for mange - også barn i Norge har fedre og mødre som er stasjonert i utlandet med det formålet å opprettholde fred. Om Norge faktisk er i krig, er et åpent spørsmål: «Det er krevende å bruke ordet krig, for det har mange juridiske forhold med seg. Men det er ikke tvil om at det har vært krigshandlinger det soldatene våre har stått i den siste uka,» uttalte forsvarsminister Anne-Grethe Strøm Erichsen til Ukeavisen Ledelse i begynnelsen av november.

For barna er det ikke så avgjørende hvilke begreper man bruker på tematikken. Viktigere er det å unnslippe følelsen av være alene, som det eneste barnet med foreldre i «krig». Tone Gleditsch Stabells «Ulvedager» vil jeg mene tilfører et nytt aspekt til den norske barnelitteraturen. Dette er en historie som beveger leseren enten man har nær tilknytning til krigen eller ikke. Illustratør Jill Moursund har valgt et grep som understreker og forsterker historien: Hun lar sju små griser formidle og uttrykke Ylvelins følelser. Boka formidler et kritisk blikk på samfunnet sett fra et barns ståsted. Den er ikke bare nyskapende, men også tankevekkende. Det dreier seg faktisk om en bildebok for barn helt ned i barnehagealder - det vil si at vi nå har en krigslitteratur også for de yngste av oss.

Artikkel av Ine Marit Torsvik Bertelsen